Антикорупционният фонд (АКФ) призова за прекратяване на обществената поръчка за реставрация

...
Антикорупционният фонд (АКФ) призова за прекратяване на обществената поръчка за реставрация
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд: Обществената поръчка за баня Овча Купел е незаконна

Антикорупционният фонд (АКФ) призова за преустановяване на публичната поръчка за реституция на баня " Овча купел "  и алармира редица институции за нарушавания при организирането й. Сред нарушаванията, които специалистите на фонда откриват, са недопустима интервенция в режима на запазване на постройката, съществени разминавания в процеса на капиталово обмисляне и подготовка на публичните поръчки, както и основни нарушавания на Закона за публичните поръчки.

Нарушени са и съществени правила на Закона за културното завещание, Закона за устройство на територията и интернационалните актове за запазване на културно завещание.

Вчера   изтече крайният период за подаване на оферти по публичната поръчка по реконструкцията на сградата-паметник на културата, която е една от емблемите на София. 

Това бе четвъртият опит на Столична община да организира трансформирането на баня " Овча купел " в теоретичен център за върхови достижения.

От фотосите в нашата изложба може да добиете точна визия какво е положението на именитата постройка през днешния ден. 

Трансформацията на банята трябва да се осъществя в границите на план " Изграждане и развиване на Център за върхови достижения " Наследство БГ " с бенефициент Софийския университет " Св. Климент Охридски ", финансиран по европейската Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " 2014 - 2020.



Предишните три публични поръчки бяха прекъснати заради редица несъответствия, в това число липса на утвърждение от Националния институт за недвижимото културно завещание (НИНКН) на задание и виза за планиране и абстрактен план, както и неналичието на изясненост кои разноски са за сметка на европрограмата и кои - за сметка на общинския бюджет, а също и неизяснени авторски права.

Именно нередностите по последната прекъсната поръчка бяха повода кметът Йорданка Фандъкова да освободи от поста му заместник-кмета по културата Тодор Чобанов и да изиска обезпечаване на законосъобразно осъществяване на процедурата при идващия опит, припомнят от АКФ.

" Настояваме институциите да обезпечат отбраната на публичния интерес, като след прекратяване на публичната поръчка за инженеринг, обявят такава за архитектурен конкурс, която вземе поради потребностите за акомодация и реституция на банята и запазването й като архитектурен монумент ", приканват правните специалисти.

От Антикорупционния фонд са изпратили становището си на виновните институции. Може да намерите целия текст на техния уеб страница. 

 

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР